CSÚCS FERENC

Csúcs Ferenc 1905. október 8-án született Szentesen. Az alap és középfokú iskoláit szülővárosában végezte. Érettségi után Budapestre került. A fémek ismeretét és megmunkálását műötvös inasként, a mintázást az Iparművészeti Iskola esti tanfolyamán Lux Eleknél, a szobrászatot Szentgyörgyi István tanítványaként a Képzőművészeti Főiskolán sajátította el. Érméket, szobrokat 1929-től készített, és 1929-től szerepelt kiállításokon. 1932-1933-ban elnyerte a székesfőváros Balló Ede ösztöndíját.

1933-ban részt vett a Fiatal Művészek kiállításán a Műcsarnokban. 1933-1934-ben olasz állami ösztöndíjjal egy évig Rómában, Firenzében és Velencében tanult szobrászatot, művészettörténetet és anatómiát. Egyéni stílusa már a Nemzeti Szalon "Nyolc festő - nyolc szobrász" kiállításain is megmutatkozott, amelyeken 1935-től 1944-ig szerepelt rendszeresen. Itthon és külföldön 1938-ban már elismert művész.

Munkásságának második periódusa 1940 és 1949 közé tehető, amikor érmeken kívül (Mátyás király emlékérem a főváros számára, stb.) figyelemreméltó körplasztikákat is alkotott. 1940-ben a Velencei Biennálén és a Magyar Kiállításon is sikert aratott. Kelendő műveinek egyik rendszeres vásárlója volt a Fővárosi Képtár. 1942-ben rendezte első egyéni tárlatát. 1943-ban tagja lett a Magyar Numizmatikai Társulatnak, és Győr városának 200 éves jubileuma alkalmából emlékérmet alkotott. 1945 után - római ösztöndíjas voltja miatt - évekig a mellőzött művészek közé sorolták.

Az 1950-es évek elejétől a fővárosban és vidéken számos köztéri szobrot és domborművet készített. 1950 és 1954 között a Dekoráció Kiállításvezető és Kivitelező Vállalat szobrásza. 1957-től a Fadrusz János Alkotó Közösség művészeti vezetője. Több száz kisplasztikán kívül közel félezer, főleg kétoldalas érmét készített a történelem, a tudomány és a művészet kiemelkedő személyiségeiről. Kőfaragási alkotásaival részt vett a Budai Vár 1960-as években újra induló felújítási munkálataiban is. Köztéri szobrait, domborműveit Budapesten és vidéken állították fel.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1961-1972 között restaurátorként dolgozott, és a múzeum tulajdonát képező érmék közül több mint félszáz darabot dolgozott fel. 1969-től tagja volt a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének. 1972-től vonult nyugállományba. Önálló kiállításai közül az 1976. évinek a fővárosi Vajdahunyadvár adott otthont. Művei megtalálhatók külföldi és hazai köz- és magángyűjteményekben.

Csúcs Ferenc 1928-1990 között 400 érmét készített. Legszívesebben történelmünk nagyjait és nemzeti művelődésünk kiválóságait mintázta. A sokoldalúan képzett művész egyik legismertebb köztéri műve, a Munka c. szobra. (Kőbányán a Pongrácz úti lakótelepen van elhelyezve.)

Munkáját több rangos külföldi és hazai díjjal ismerték el. Közöttük szerepelt a soproni Országos Érembiennale 2. díja (1989), a Magyar Köztársaság aranykoszorúval díszített csillagrendje (1990) és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje is. 1999. július 7-én hunyt el Budapesten.

További adatok a honlapján.


Kapcsolódó termékek

Csúcs Ferenc: Első Vándorgyűlés Debrecen bronz

Tovább a termék adatlapjára

Csúcs Ferenc: Első Vándorgyűlés Debrecen ezüst

Tovább a termék adatlapjára

Csúcs Ferenc: Első Vándorgyűlés Debrecen ezüst piefort

Tovább a termék adatlapjára


Vissza

Nyitvatartás

Személyes találkozóra csak előzetes időpont egyeztetése után van lehetőség, Budapesten, a Belváros szívében!

Gyűjteményem fejlesztéséhez készpénzért vásárolok !

Akár teljes gyűjtemények, hagyatékok átvétele is!